Бойлера не работи?

На всички ни се случва. Влизаме да се къпем, изненада. Няма топла вода. Поглеждаме към бойлера а стрелката на температурата клони към нула без да се е къпал някой преди нас. Много хора изпадат в подобно състояние всеки ден. Основната причина най-често е в бойлера. Дали, защото е остарял или друга причина, факта че не работи е налице. Нека разледаме какво всъщност се случва. Няма топла вода. Бойлера не работи. Имаме нужда от баня. Не знаем какво да правим.

В 21 век най-логичното е да проверим в интернет. Пишем в търсачката „ремонт на бойлер“ и започваме да четем. Оказва се, че има много сервизи, половината от които обаче са в други градове. Хайде от начало, този път „ремонт на бойлер в София“. Същото четене и неусетно времето си минава а полза никаква. Накрая се престрашаваме да позвъним на някой от посочените телефони и започва диалога. Разбира се, че всички са отзивчиви….“да, няма проблеми, моля ви се…“ до момента в който казват – „ще ви запишем час след 3 дена, добре ли е?“. Тук вече сме вцепенени – ама как след 3 дена. АЗ топла вода нямам какви 3 дена ?!? И това е най-нормалната реакция. Естествено, че търсим най-качественото, но и бързо. Всеки нормален човек ще си каже – аз пари им давам те ми се правят на интересни.

В donchev-service наблюдаваме това явление от известно време насам. И е направо ужасно. Знаем, че има сервизи, които непрекъснато са затрупани от работа (в което няма нищо лошо) , но да кажеш на клиента “ след 3 дена най-рано“ е направо несериозно и нелогично. На нас също ни се е случвало да не можем да реагираме навреме, дали поради заетост или специфична задача, но винаги се стараем да свършим работата и винаги се стараем да обслужим клиента максимално бързо. Как според нас би протекъл един такъв разговор с клиент:

  • Вариант едно: Да господине/госпожо, в момента сме много заети, и ако ви е невъзможно да изчакате нека се свържем с наши колеги на които имаме доверие. Ако те са свободни ще ги пратим от наше име, като поемаме ангажимента да следим най-строго изпълнението на задачата. Поемаме отговорността ремонта да е качествен и да отговаря на всички стандарти. Бихте ли изчакали 10-15 минути за да го обсъдим с колегите и ще ви позвъним веднага.
  • Вариант две: Да господине/госпожо, в момента сме много заети, но ако искате можем да ви препоръчаме сервиз на когото имаме доверие. Поемаме отговорността ремонта да е качествен и да отговаря на всички стандарти. Бихте ли изчакали 10-15 минути за да го обсъдим с колегите и ще ви позвъним веднага.

Какво всъщност става. Ние в donchev-service поемаме отговорността ремонта да се извърши от други хора, но не реализираме печалба. Защо го правим – най-вече заради това, че не сме от вчера и не сме за малко. Разчитаме на това, че имаме добро име и се стараем да го оправдаем постоянно. Днес ще пренасочим екип на колеги, утре ще помогнем на някой друг. А един доволен клиент води след себе си много други. И не на последно място. Ние сме професионалисти, хората разчитат на това и затова ни се обаждат и ни търсят. Ясно осъзнаваме отговорността, която носим и искаме да сме максимално полезни на нашите клиенти.

Ако нашите екипи са заети бъдете сигурни, че ще търсим вариант да ви помогнем.

Posted in Блог.